Lintu

Charlie Parkerin kvintetti esittää näytelmän
LINTU
Ohj. Lauri Niskanen

Keväällä 2008 Mysteeriteatteri esitti yhdessä Ilves-Teatterin kanssa beboppia. Charlie ”Bird” Parker ja hänen kvintettinsä (Dizzy Gillespie, Thelonius Monk, Charles Mingus, Max Roach) esittivät Ilves-Teatterin lavalla näytelmän ’Lintu’, joka ammensi innoituksensa Parkerin omasta elämästä.

Lauri Niskasen kirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä Charlie Parkerin elämä oli näytelmän materiaali, kuten vanha yksinkertainen laulelma voi olla jazz-improvisaation pohjana. Näytelmä oli bebopia, jokainen viidestä muusikosta esitti vuorollaan oman versionsa teemasta omalla näkemyksellään ja tyylillään. Charlie Parkerin elämän tarjoama materiaali on karua kertomaa kiivaan luovasta sielusta; heroiinin, alkoholin ja parantoloiden täyttämästä elämästä; ihmisestä, joka ei elä kuin kynttilä tuulessa vaan kuin liekinheittäjä dynamiittitehtaalla.

Lintu, Mysteeriteatterin ja Ilves-teatterin yhteistuotanto, ei ollut näytelmä jazzista vaan bebop oli vaihtoehtoinen kerronnan malli. “Bebop on barokkia, se on beat, se on anarkiaa. Bebop on akateemisen, jähmettyneen, ehyen, perinteisen ja hyväksihavaitun vastakohta. Bebop on rönsyilevää, runsasta, kokeilevaa ja erehtyvää taidetta liikkeessä. Bebop on runsasta, koska se kammoaa olemassaolon tyhjyyttä ja merkityksen pysähtymistä. Bebop-teoksella voi olla useita keskuksia, se ei esitä mitään yhtä asiaa” (Lauri Niskanen).

Lavalla: Inga Björn, Mirjami Heikkinen, Annika Mäkelä, Riikka Salo ja Ilkka Sipola
Ohjaus ja käsikirjoitus: Lauri Niskanen
Apuohjaaja ja valoissa: Mikko Niemistö
Tuotanto: Henriikka Himma ja Kaisu Suopanki
Puvustus: Olga Shevchuk
Lavastus: Iiramaria Ojanen
Linnun laulu: Johannes Vartola ja Pieta Sintonen 

Esitykset: 4.4.2008 – 26.4.2008

Esitykset olivat Ilves-teatterissa, Käpylässä, Sampsantie 50.