OHJAAJAHAKU // SYKSY 2024

Ilves-Teatteri hakee ohjaajaa, ohjaajaparia, ohjaaja-dramaturgi -paria tai ohjaajatyöryhmää syksyn 2024 uusien produktioon!

Tehtävään valittu henkilö/pari/työryhmä ohjaa Ilveksen näyttämölle uuden kantaesityksen pääsykokeissa valittujen näyttelijä- ja suunnittelijajäsenten kanssa. Valintakriteerinä on kiinnostus Ilves-Teatteria kohtaan. Ensisijaisesti ohjaajalta vaaditaan intoa sitoutua uusien jäsenien ensimmäisen syksyn luomiseen, taitoa toimia monitaiteellisessa ja kokemustaustaltaan moninaisessa työryhmässä sekä kykyä sopeuttaa näyttämötyöskentelyä nopeaan aikatauluun.

ILVES-TEATTERI

Ilves-Teatteri on vuonna 1985 perustettu Helsingin Käpylässä toimiva harrastajateatteri. Ilves-Teatteri on itsenäinen, vapaasti toimiva yhdistys, jonka ensisijaisena tavoitteena on luoda tuoretta ja kiinnostavaa uutta teatteria ilman tulosvastuupaineita. Keskeisiä arvojamme ovat vapaus ja turvallisuus. Yhdenvertaisuus on meille tärkeä arvo: noudatamme turvallisemman tilan periaatteita, teatterin hallitukseen kuuluu yhdenvertaisuusvastaava ja jokaisen teatterin toimintaan osallistuvan tulee sitoutua Ilves-Teatterin yhdenvertaisuussuunnitelmaan.

Ilveksellä ei ole taiteellisia johtajia tai muutakaan palkattua henkilökuntaa, vaan jokainen jäsen on vastuussa teatterin kehittämisestä ja sen toiminnan jatkuvuudesta. Tämän vuoksi jokaisella jäsenellä on myös yhtäläinen mahdollisuus päästä vaikuttamaan siihen, mitä teatterin sisällä tapahtuu. Uusien produktion ohjaajan valitsee jäsenkokous.

PÄÄSYKOKEET

Teatteriin valitaan syksyisin pääsykokeiden kautta n. 14–20 uutta jäsentä. Jäseneksi voi hakea pääsykokeiden kautta esiintyjänä tai taiteellisena suunnittelijana, ja teatterille valitut uudet jäsenet osallistuvat uusien produktioon ensisijaisesti tässä roolissa. Uusien produktion työryhmän kokoonpano selviää siis vasta pääsykokeiden jälkeen. Työryhmääsi saattaa kuulua esiintyjien lisäksi useampi valo- tai äänisuunnittelija, lavastaja, puvustaja, ohjaaja, dramaturgi, videosuunnittelija, tuottaja, graafikko ja koreografi. Myös esiintyjien määrä selviää vasta pääsykokeiden jälkeen. Yleensä esiintyjiä on valittu 8–12.

UUSIEN PRODUKTIO

Ohjaajana odotamme sinulta esityskonseptia, jonka lopullinen dramaturgia rakennetaan yhdessä työryhmän kanssa. Uusien produktio on teatterimme suurin vuosittainen tuotanto, johon koko teatterimme jäsenistö panostaa. Ohjaajan tehtävä on vaativa, mutta jäsenemme tarjoavat tähän apuaan ja osaamistaan.

Lähtiessäsi uusien produktion ohjaajaksi sitoudut osallistumaan produktion ennakkosuunnitteluun kesällä yhdessä produktion tuottajien ja jäsenistön edustajien kanssa. Lisäksi olet aktiivisesti yhteydessä produktion tuottajiin ja osallistut tuotantotapaamisiin treeni- ja esityskaudella. Ohjaajana olet vastuussa uusien produktion treenien suunnittelusta ja vetämisestä sekä produktion valmistumisesta. Treenejä on 4–5 kertaa viikossa. Ohjaajana osallistut esityksen ensi-iltaan ja toivottavaa on, että ohjaaja kävisi katsomassa myös muita esityskauden esityksiä aikataulujensa puitteissa.

Osallistut myös joinakin päivinä perehdytysjaksolle syyskuussa ennen treenien alkamista. Perehdytysjakson sisällön suunnittelevat ja toteuttavat Ilves-Teatterin jäsenet ja sen tarkoituksena on ajaa uudet jäsenet sisään teatterin toimintaan sekä aloittaa ryhmäytyminen ennen treenien alkamista. Toivomme, että huomioit ryhmäytymisen myös syksyn aikana. Osallistut myös produktion henkiseen purkuun esityskauden päätyttyä.

Ilves-Teatterin uusien produktio osallistuu vuosittain Suomen Ylioppilasteatteriliiton SYTY:n Ylioppilasteatteri-festivaaleille. SYTY-festareille osallistuu vuosittain ylioppilasteattereita eri puolilta Suomea, ja jokainen teatteri tuo festareille oman produktionsa. Ilves-Teatterin, Ylioppilasteatterin sekä Helsingin Kellariteatterin uudet jäsenet ovat tavallisesti lähteneet festareille yhdessä ja esittäneet omat uusien produktionsa SYTY:illä. Uusien produktion ohjaajana sitoudut osallistumaan tarvittaessa produktion lämmittelyyn sekä festareille.

PALKKIO

Uusien produktion ohjaajalle maksetaan 1000 euron suuruinen palkkio. Jos ohjaajia on useampi, jaetaan palkkiosumma ohjaajien kesken. Lisärahoitusta ohjaajien palkkioihin haetaan jatkuvasti ja summa saattaa vielä muuttua.

TYÖSKENTELYN AIKATAULU

Suunnittelet produktiota jo kesän aikana sekä itsenäisesti että produktion tuottajan tai tuotantotiimin kanssa. Tuotantotapaamisia on kesällä muutama. Lisäksi perehdytämme sinut tarvittaessa Ilves-Teatterin toimintaan ennen produktion alkamista.

 • Osallistut tuotantotapaamisiin syksyn aikana 2–4 kertaa kuussa.
 • Osallistut uusien jäsenten ensimmäiseen tapaamiseen ja perehdytysjaksolle viikoilla 36 ja 37. Ohjaajan läsnäolosta sovitaan tarkemmin lähempänä.
 • Harjoituskausi alkaa perehdytyskauden jälkeen syyskuun puolivälissä ja kestää marraskuun loppuun. Harjoituksia on 4–5 kertaa viikossa arki-iltoina tai viikonloppuisin. Puolivälissä harjoituskautta pidetään viikon mittainen syysloma. Produktion lopullinen aikataulu suunnitellaan yhdessä produktion tuottajan kanssa.
 • Osallistut esityksen ensi-iltaan joulukuun alussa ja tulet katsomaan esitystä muutaman kerran esityskauden aikana. Esityskausi päättyy joulu- tai tammikuussa.
 • Osallistut produktion henkiseen purkuun produktion päätyttyä.
 • Osallistut uusien produktion työryhmän kanssa SYTY-festivaaleille (yksi viikonloppu) keväällä 2025. SYTY-festivaaleille osallistumista varten järjestät 1–2 lämmittelyharjoituskertaa ennen festariviikonloppua.

OHJAAJAN ENNAKKOTEHTÄVÄT

A) Vapaamuotoinen hakemus

Kerro itsestäsi ja käytä alla olevia kysymyksiä apuna hakemuksen kirjoittamisessa:

 • Minkälainen ohjaaja ja tiiminvetäjä olet?
 • Miten työskentelet ryhmän kanssa?
 • Mitä haluaisit tarjota Ilves-Teatterin uusille jäsenille?
 • Onko sinulla aikataulurajoitteita produktion harjoitus- tai esityskauden aikana?

Hakemuksen pituus enintään 2 sivua.

B) Ohjaussuunnitelma

Kerro esitysideastasi ja pyri vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

 • Millaisia työskentelytapoja hyödyntäisit syksyn aikana?
 • Lue Ilves-Teatterin yhdenvertaisuussuunnitelma. Löydät sen tästä linkistä. Miten ottaisit yhdenvertaisuuden huomioon ohjaajana?
 • Ilves-Teatterille valitaan syksyn pääsykokeissa esiintyjiä ja eri rooleissa toimivia taiteellisia suunnittelijoita: uusien produktion työryhmä selviää siis vasta pari viikkoa ennen harjoitusten alkamista. Ohjaajana sitoudut tarjoamaan jokaiselle työryhmän jäsenelle heidän rooliaan vastaavaa työtä syksyn aikana. Miten ottaisit tämän produktion suunnittelussa ja uusien kanssa työskentelyssä huomioon?

Ohjaussuunnitelman pituus enintään 2 sivua.

C) Portfolio tai ansioluettelo

Lähetä kaikki ennakkotehtävät PDF-tiedostoina.

Lähetä hakemuksesi ke 5.6. klo 23:59 mennessä sähköpostitse osoitteeseen puheenjohtaja@ilvesteatteri.fi. Ilmoitathan sähköpostiviestissä puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi, jotta osaamme ottaa sinuun yhteyttä.

Uusien produktion ohjaaja valitaan Ilves-Teatterin jäsenkokouksessa la 8.6. Kokous järjestetään Ilves-Teatterin tilassa, osoitteessa Sampsantie 50 C 29. Lisäksi on mahdollisuus osallistua videopuhelusovelluksen kautta. Haastattelemme kaikki ohjaajahakijat, joten varaathan lauantai-iltapäivän vapaaksi. Jos sinulla on joitakin aikataulutoiveita, ilmoitathan niistä viestissäsi. 

Tarkemman haastatteluajan saat tietää viimeistään pe 7.6. Jos et ole tähän mennessä saanut meiltä viestiä, otathan yhteyttä sähköpostitse puheenjohtajaan ja sihteeriin (sihteeri@ilvesteatteri.fi)

Jäikö meiltä jotakin kertomatta? Kysythän rohkeasti lisätietoja, jos jokin jäi askarruttamaan! Odotamme hakemustasi innolla! <3