Ida: Omakuvaleikki


IDA: OMAKUVALEIKKI
Ida: Omakuvaleikki on näytelmäsovitus amerikkalaisen Gertrude Steinin 1941 julkaistun romaanin pohjalta. Näytelmä kertoo Idasta, tytöstä, joka etsii minuuttaan ottamalla vastaan kaiken, jonka kohtaa. Lähtökohta näytelmälle on yrittää hahmottaa erään Ida-nimisen tytön omakuvaa pirstaleisessa maailmassa, jossa ei ole olemassa yksiselitteistä tapaa olla ihminen. Mikä lopulta on ihmisessä pohjimmaista; ja jos itseys on kadonnut, kuinka sen voi löytää? Ida tutkii minuuden muotoja ja mahdollisuuksia erilaisissa vahvoissa naishahmoissa.
Näytelmän kieli nojaa vahvasti Steinin omintakeiseen surrealistiseen tyyliin, jossa toistolla ja kielen melodialla on iso merkitys. Romaanin kieli ja näyttämön kieli yhdistyvät maaliskuussa Ilves-teatterin kaltevalla näyttämöllä.
”Vähitellen käy niin, ettei ole niinkään tärkeää, olenko minä minä. Niin voi käydä ja käykin niin ettei se ole niinkään tärkeää. Kerran nousen äkkiä ja lähden mutta ei ihan pian eikä kohtakaan.”
Ohjaus ja dramatisointi: Milka Luhtaniemi
Näyttämöllä
Auli Toikkanen – Ida
Riikka Kasper – Love
Reetta Moilanen – Andre
Pinja Kanon – Ida-Ida
Tomi Mielonen – upseeri/ uimaopettaja
Elias Almenoksa – veli/Gerald
Aapo Puusti – veli/ lauluopettaja
Valosuunnittelu: Mia Finnilä
Pukusuunnittelu: Aino Rasilainen
Lavastus: Inka Haapamäki

ESITYKSET
La 2.3 ensi-ilta, Su 3.3 klo 15, Ti 5.3 klo 19, Pe 8.3 klo 19, La 9.3 klo 19, Ti 12.3 klo 19, Pe 15.3 klo 19, La 16.3 klo 19 ja To 21.3 klo 19