Näin Perheen Kesken

perheen neljä jäsentä istuvat ulkona pöydän ääressä

Mitä sinä tekisit, kun kohtaisit sortoa?

Aikuistuneet sisarukset, heidän äitinsä ja enonsa ovat kokoontuneet yhteiseen lomanviettoon. Mikä on kenenkin rooli, ja kenen ehdoilla perheessä eletään?

Näin perheen kesken on foorum-teatteriesitys* (lisätietoja alla), jossa tarkastellaan arkista sortoa yleisöä osallistavin keinoin, kuitenkin sensitiivisesti. 

Saapuessasi Ilves-Teatterille luomaamme yhteisötilaan pääset tutkimaan, ehdottamaan ja kokeilemaan keinoja vallan väärinkäytöstä vapautumiseksi. 

“Sorrettujen pedagogiikka on luotava sorrettujen kanssa, ei heitä varten.”

  • Paulo Freire

Työryhmä:

Ohjaus: Hilla Kaipainen ja Henrietta Pihlaja

Käsikirjoitus: Henrietta Pihlaja

Jokeri: Hilla Kaipainen

Tuotanto: Vertti Ruodemäki

Musiikki: Eppu Meriö, Henrietta Pihlaja, Oula Hyle, Hanna Kalo, Mimmi Pölönen ja Malla Ylijurva

Äänisuunnittelu: Eppu Meriö

Valot: Vertti Ruodemäki

Lavastus: Hilla Kaipainen ja Henrietta Pihlaja

Graafinen ilme ja valokuvat: Henrietta Pihlaja

Markkinointi: Henrietta Pihlaja ja Vertti Ruodemäki

Tarjoilut: Hilla Kaipainen ja Henrietta Pihlaja

Puvustus: työryhmä

Näyttelijät: Oula Hyle, Hanna Kalo, Mimmi Pölönen, Malla Ylijurva

Produktio on osa Hilla Kaipaisen ja Henrietta Pihlajan Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston draamakasvatuksen aineopintoihin sisältyvää tutkimusprojektia. Osallistujat voivat halutessaan vastata esityksen jälkeen kirjallisesti ja nimettömästi pariin kysymykseen, joita tullaan käyttämään tutkimusaineistona. Lisäksi yksi esityksistä tullaan kuvaamaan, mikä tarkoittaa osallistavassa esityksessä sitä, että osa katsojista saattaa myös näkyä videoinnissa. Videota tulevat katsomaan Hillan ja Henrietan lisäksi vain Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston draamakasvatuksen ohjaavat opettajat.

Esitykset:

ENSI-ILTA perjantai 9.9. klo 19 

Lauantai 10.9. Klo 15

Sunnuntai 11.9. klo 15 (Huom! Näytös videoidaan!)

Maanantai 12.9. klo 19 LOPPUUNMYYTY

Ilves-Teatterilla, osoitteessa Sampsantie 50

Esityksen kesto on 1,5–2 h yleisön aktiivisuudesta riippuen. Ennen esityksen alkua on tarjolla syötävää ja juotavaa, joka kuuluu pääsylipun hintaan.

Liput:

Kannatuslippu: 20e

Peruslippu: 14e

Alennusryhmät (varus-/siviilipalveluksen suorittajat, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät): 10e

Teatteriala/SYTY: 8e

Lipunvaraukset osoitteesta perheenkeskenliput@gmail.com

Liput tulee lunastaa teatterilta viimeistään 15 minuuttia ennen esityksen alkua. 

Sisältövaroitukset:

Seksismi

Seksuaalinen häirintä

Naisviha

Homofobia

Transfobia

Päihteiden käyttö

Mielenterveysongelmat

Vallan väärinkäyttö/sorto

Esteellisyys:

Ilves-Teatteri on esteellinen tila, jossa on kaltevalattiainen, hämärähkö sali sekä portaita ja kynnyksiä (k. 15 cm). WC-tilat ovat esteelliset, mutta yhteiset kaikille sukupuolille. Jos käytät liikkumisen apuvälineitä tai tarvitset muutoin apua, ole meihin yhteydessä, niin autamme tilaan saapumisessa. 

Näytelmän kieli on suomi. Esitystä ei suositella alle 15-vuotiaille.

HUOMIOITHAN, ETTÄ ESITYS ON VAHVASTI YLEISÖÄ OSALLISTAVA.

*Forum-teatteri on osallistavan teatterin muoto. Näyttelijät esittävät valmiin esityksen (tässä 3 kohtausta), jossa on selkeä sortotilanne. Kun näytelmä on kertaalleen katsottu sellaisenaan, katsotaan yleisön valitsema kohtaus uudestaan siten, että katsojat saavat keskeyttää esityksen ja ehdottaa, miten toimintaa voisi muuttaa, jotta tilanne menisi sorretun osalta paremmin. Yleisön jäsenet pääsevät itse kokeilemaan erilaisia toimintatapoja sekä antamaan ehdotuksia toimintaan muunlaisin keinoin.

Forum-teatterissa esityksen kulkua ohjaa jokeri. Jokerin tehtävä on aktivoida ja kannustaa yleisöä esittämään ratkaisuja ja valita erilaisia toimintatapoja, joilla ratkaisuehdotukset tulevat osaksi esitystä. Ennen esitystä jokerit myös lämmittelevät yleisön aktivoivilla harjoituksilla.

Forum-teatteri toimii keskusteluareenana ja pelikenttänä, jolla voidaan kokeilla ja koetella draaman keinoin ratkaisuja arkisiin vallan väärinkäytön tilanteisiin – tarkoituksena voimaannuttaa sorrettuja.

Yhteistyössä: